dilluns, 5 de juny del 2017

Lectura 843. Jordi Benaiges (Pares i mares). Firmin.

Resultat d'imatges de firminFirmin descriu de forma linial la vida atípica d’una rata fora del comú, un animal terriblement humanitzat insaciable devorador de literatura, entenent devorador com a lector incansable de tota mena i genere d’obres escrites.
Transcorre el relat en un espai concret i limitat del Boston dels anys seixanta, decadent i en plena destrucció. Entre aquests runes humanes i físiques sorgeix la petita figura d’aquest animaló que per si sola agafa l’enorme proporció que requereix el fet d’haver de traslladar al lector la gran passió per les lletres ila gran sensibilitat pe transmetr la soletat que sofreix un ésser únic. 

Firmin és un relat biogràfic atípic en primera persona ple d’imatges nítides, diàfanes i colpidores, de comparacions, de descripcions de tota mena (realistes, figurades, científiques) i de constants cites a altres textos consagrats. 
Firmin és de principi a fi una oda a la literatura. A la literatura que transporta l’esperit a mons més elevats. A la literatura que aporta coneixement a l’ésser humà. A la literatura com a expressió escrita i font de comunicació. A la literatura en fi com a aliment intel·lectual.
Hom es troba davant una història tancada en si mateixa que comença i acaba al mateix llo, un indret en mig d’una realitat urbana decadent i en destrucció. Amb personatges, molt pocs, que s’hi mouen solitaris buscant comunicació i acceptació.
Hom es troba davant una història que contraposa la ficció com a refugi al doloros món real, una mena de mite de la caverna on allò que el protagonista imagina clonstitueix la realitat segura i confortant oposada a la veritable que llastima i fereix en abocar-s’hi.
Un relat com el que ara comento que engrandeix el valor de la paraula no tindria sentit sense el treball del traductor, nexe imprescindible entre autor i lector.

En llegir Firmin hi ha dos tòpics que, des del meu punt de vista particular, es fàcil caure-hi: L’un és associar la rata humanitzada protagonista amb altres de la iconografia popular d’avui en dia  com Mickey Mouse, Stuart Little o Gerónimo Stilton mentre que l’altre és creure que aquesta faula realista fantàstica profunditza només en la literat.ura.
Per a mi el Firmin de Sam Savage es troba més a prop del “Juan Salvador Gaviota” de Richard Bach, tots dos contemporanis, amb el seu aprenentatge sobre la vida i el seu esforç de superació.
Per a mi el Firmin de Sam Savage traspua també incomunicació. No té veu. Es troba condemnat al silenci amb milers de paraules per compartir que no poden sortir del seu cos. Solitud en definitiva, en la línia de “Los cipreses creen en Dios” de Miguel Delibes.
Firmin m’ha agradat. És una obra que de no haver estat per aquesta iniciativa no hagués llegit en el meu moment actual (les meves dèries lectores van ara mateix per altres viaranys) però si possiblement tres dècades enrere  si llavors hagués estat publicat, la qual cosa al meu parer li dóna la consideració d’obra atemporal.
 (Jordi Benaiges és el pare de la Laura)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada